Tewitro® TW 24 - meritev transepidermalne izgube vode v vzorcih s kulturami kože

Področja uporabe

Za vsak izdelek, ki se nanese na kožo, so meritve varnosti izjemno pomembne. Uporaba modelov kožnega tkiva za dolgoročne teste varnosti je hitra in preprosta metoda, s katero se izognemo uporabi živali ali prostovoljcev.

 • To je edini način za preučevanje prepustnosti kože in dermalne absorpcije, ki sta potrebni za preizkušanje varnosti in učinkovitosti.
 • Testi in postopki in vitro za omejitev uporabe živali v poskusne namene so opredeljeni v več svetovno uveljavljenih smernicah: npr. ECVAM (Evropski center za potrjevanje alternativnih metod), OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) ali REACH (registracija, evalvacija, avtorizacija in omejevanje kemikalij).
feugiat nunc quam

Kadar je kožna bariera poškodovana, se hitrost izparevanja takoj poveča. Tudi za trditve v zvezi z izboljšanjem/obnovo kožne bariere so potrebni testi na celičnih kulturah, saj je mogoče izdelke, katerih namen je ohraniti bariero nedotaknjeno ali jo celo izboljšati, opredeliti na podlagi stabilne vrednosti transepidermalne izgube vode (TEWL).

Naprava Tewitro® je primerna za neinvazivno spremljanje vrednosti TEWL vzorcev s tkivnimi kulturami kože. Ti rezultati odpirajo nove priložnosti za spremljanje fiziologije kožne bariere pod različnimi eksperimentalnimi pogoji in pri tretmajih in vitro.

 

Načelo merjenja

Tewitro® Naprava Tewitro® TW 24 s celovito opremo je mogoče uporabljati v standardnih ploščah s 24 vdolbinicami (6 × 4). Sonda ima 6 zarez s po 4 merilnimi vhodi, vendar je na voljo tudi z enojno vrsto z 1 zarezo s 4 merilnimi vhodi (za 8, 12, 16 ali 20 vhodov), odvisno od uporabljene velikosti plošče z vdolbinicami. Vsak merilni vhod ima dva para senzorjev, ki stalno merita temperaturo in relativno vlažnost, s čimer posredno merita gradient izhlapevanja vode s površine dna vdolbinice. Ta gradient je enak transepidermalni izgubi vode, ki jo navadno merimo na površini kože in vivo v g/h/m². Ta metoda merjenja vrednosti TEWL z »odprto komoro« je po vsem svetu najpogosteje uporabljena metoda za kvantitativno opredelitev delovanja kožne bariere. To dejstvo dokazuje na stotine publikacij. Napravo Tewameter® so uporabili celo na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS) za spremljanje kože astronavtov pri dolgotrajni izpostavljenosti v vesolju.

 

Programska oprema

 • Priročna in pregledna programska oprema ponuja 24 vrednosti TEWL (eno za vsak merilni vhod) z dvema različnima nastavljivima povprečjema in pripadajočimi standardnimi odkloni ter možnost prikaza in shranjevanja vrednosti relativne vlažnosti in temperature za zgornji in spodnji par senzorjev za vsak merilni vhod (2 × 24) ločeno.
 • Grafični prikaz vsakega merilnega vhoda z enim klikom
 • Možne so meritve, ki trajajo vse od nekaj sekund do dolgotrajnih 24-urnih analiz.
 • Pogoji samodejne zaustavitve pri merjenju (stabilnost meritve skozi čas)
 • Če relativna vlažnost preseže običajno območje merilne negotovosti, se prikaže opozorilo.
 • Hitro in preprosto preverjanje umerjanja ter zamika

Če je priključena sonda senzorja razmer okolice, se njene vrednosti med merjenjem stalno beležijo in shranijo z rezultati.

 

Uporaba pri modelih tkiva in vitro

Tewitro® TW 24 lahko meri vrednosti v vdolbinicah s tkivnimi kulturami. Izkušnje imamo z naslednjimi modeli, ki so na voljo na trgu:

 • Lab cyte, EPI-MODEL® 24, izdelek serije Corning »Falcon« in izdelki Episkin®: Skin Ethic® RHE in RHPE 8 mm, 0,5 cm2 – z dodatnimi adapterji
 • Komplet s 24 vdolbinicami Mattek Epiderm®  – z dodatnimi adapterji

 

Tewitro® TW 24R

Naprava Tewitro® TW 24R je bila razvita za meritve TEWL na rekonstruirani povrhnjici polne debeline. Ta sonda ima nekoliko višje nogice, priložene pa so ji difuzijske cevi iz nerjavnega jekla.

Primer: Phenion® FT proizvajalca Henkel neposredno v vdolbinicah.

Za druge modele se obrnite na nas in nam pošljite vzorec. Sondo je mogoče prilagoditi več različnim sistemom (zahtevajte ponudbo).

Za merjenje vrednosti TEWL je treba ploščo z vdolbinicami in merilno sondo segreti na temperaturo kože. V laboratorijih je razmeroma hladno (20–22 °C), zato so razlike v vrednosti TEWL komaj opazne. Takoj ko se sistem ogreje na temperaturo kože, postanejo razlike očitne. Priporočamo uporabo ogrevalne plošče s temperaturo pribl. 33 °C.

 

Najpogostejše vrste uporabe

Na tkivnih kulturah pred nanosom izdelka/-ov, ki jih/ga želimo preizkusiti:

Stalno merjenje izhlapevanja vode, ki je značilno za vdolbinice po odstranitvi iz inkubatorja, dokler ni dosežena normalna vrednost TEWL (za inkubirane celične kulture). Ko sonda začne meriti, je vrednost TEWL zelo visoka, vendar ves čas pada. Takoj ko doseže stabilno raven, to pomeni, da so tkivne kulture pripravljene za nanos izdelka. Hkrati je zabeležena vrednost TEWL kontrolna vrednost (pred nanosom).

Prednosti:

 • sonda lahko neprekinjeno meri daljše časovno obdobje (mogoče samo pri meritvah z odprto komoro).
 • Meritve kažejo, da so vse tkivne kulture v redu (preverjanje kakovosti).
 • Programska oprema lahko pokaže, da je meritev TEWL dosegla stabilno mejno vrednost.
 • Prepričani ste lahko, da preizkušene izdelke v ponavljajočih se testih na tkivne kulture nanašate v povsem enakih razmerah.
 • Kontrolna vrednost vseh uporabljenih vdolbinic se zabeleži pred nanosom, tako da lahko naknadno izmerjene učinke brez dvoma pripišete izdelku.

Merjenje dejanskega vpliva uporabljenih izdelkov na delovanje bariere (varnost in učinkovitost):

ko ploščo z vdolbinicami odstranite iz inkubatorja, lahko meritev TEWL znova uporabite za spremljanje, kdaj odvečna vlaga iz inkubatorja izhlapi iz vzorca in se začne dejanski čas merjenja. Odvisno od narave uporabljenih izdelkov ostane bariera tkivnih kultur bolj ali manj nedotaknjena. Ko je bariera poškodovana, je mogoče v okoliškem mediju (mikrobiološko) iskati delce celic. Vendar pa je mogoče stopnjo škode ali izboljšanje bariere zelo natančno določiti s spremljanimi vrednostmi TEWL. Višje kot ostanejo, manj nedotaknjena je bariera.

Dodatne prednosti:

 • Mikroklima v vdolbinicah se po odstranitvi iz inkubatorja nenehno spreminja. Tkivne kulture se po odstranitvi iz inkubatorja hitro posušijo in kmalu skrčijo. Da bi dobili smiselne rezultate, je zato pomembno, da vse vdolbinice izmerite hkrati/v enakih razmerah in ne zgrešite ustrezne merilne točke. Če izvajate posamezne meritve v vsaki vdolbinici eno za drugo, vrednosti ne bodo nikoli primerljive. Za 24 vdolbinic bi tak postopek trajal predolgo, da bi dobili ponovljive rezultate.
 • S tem boste bistveno pripomogli k prihranku časa (in delovne sile), privarčevali energijo in denar.
 • Merjenje TEWL z odprto komoro ne zavira običajne hitrosti izparevanja in ne povzroča okluzije.

Tehnični podatki

Sonda Tewitro® TW 24/24R je na voljo z lastno programsko opremo in enoto MPA 2 (za podrobnosti glejte razdelek Osnovni sistemi sond).

 

Sonda TW 24

 • Mere: 113 (Š) × 170 (D) × 33 (V) mm, teža: 300 g, dolžina kabla: pribl. 1,20 m, material okvirja: anodiziran aluminij (AlMg3), poraba energije: najv. 12 V
 • Celovita oprema: 24 parov senzorjev (48 posameznih senzorjev)
 • Merilni razpon: temperatura: 0–50 °C, ločljivost: tip. 0,015 °C, relativna vlažnost: 0–100 %, ločljivost: tip. 0,01 %, TEWL: 0 do 320 g/h/m²
 • Merilna negotovost: (relativna vlažnost ≤ 92 %): ±(5 % prikazanega rezultata TEWL + 1,0 g/m²/h) (relativna vlažnost > 92 %): ±(10 % prikazanega rezultata TEWL + 2,5 g/m²/h)

 

Sonda TW 24R (glejte TW 24)

 • Mere: 113 (Š) × 170 (D) × 42 (V) mm
 • Cevi iz nerjavnega jekla: 27 mm, Ø 11 mm
 • Obratovalne razmere: T: 10–40 °C, relativna vlažnost: 30–70 %

 

Pridržujemo si pravico do tehničnih sprememb brez predhodnega obvestila.

 

Druge razpoložljive sorodne sonde:

Brošura