Področja meritev v kozmetiki

Področja meritev v kozmetiki

Na podlagi dolgoletnih izkušenj in strokovnega znanja s področja znanosti smo razvili posebno merilno opremo za testiranje kože za promocijo kozmetičnih izdelkov ali tretmajev na prodajnih mestih v lepotnih centrih ali dermatoloških ordinacijah. Naprave obsegajo vse od majhnih ročnih enot in prilagodljivih naprav na baterije do večnamenskih kamer ter sistemov sond s priročno in napredno programsko opremo, s katero lahko opredelite potrebe kože in priporočite ustrezne izdelke za nego kože. Izbirate lahko med številnimi možnostmi:

 

Vlažnost kože

Najpogosteje uporabljena metoda za določanje vlažnosti površine kože na svetu je s določitev kapacitivnostjo. Ključno orodje za promocijo vseh vrst izdelkov za nego obraza in telesa. Hitro in preprosto merjenje traja samo eno sekundo.

Meritve se večinoma izvajajo s sondo. Naprave, ki vključujejo sondo za merjenje vlažnosti:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Multi Dermascope MDS 1000, Beauty Analyzer B3, Skin Diagnostic SD 27, Skin Diagnostic SD 202, Pen Station PS 100, Hydrosensor

Posebna folija Corneofix® CF 20 za oceno luskavosti in suhosti kože, ki prikaže tudi raven hidracije kože. Folijo je mogoče uporabljati s kamero Visioscope® ali samostojno.

  

Mastnost (sebum)

Ta fotometrična meritev olj na koži idealno dopolnjuje meritve vlažnosti za določitev osnovnega tipa kože posameznika. V merilni sondi (kartuši) je poseben trak. Ko folija pride v stik z olji na koži, postane prosojna; prosojnost pa oceni fotodioda v napravi. Meritev traja 10 s. Ena kartuša zadostuje za pribl. 400 meritev. Sprožilnik na strani kartuše iz nje potisne naslednji kos traku. Nepogrešljivo orodje za priporočanje izdelkov za nego obraza, las in telesa. Izdelek je še posebej primeren za promocijo posebnih čistil za zmanjšanje mastnosti in izdelkov proti aknam.

Naprave za merjenje sebuma s kartušo:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Multi Dermascope MDS 1000, Beauty Analyzer B3, Skin Diagnostic SD 27, Skin Diagnostic SD 202

Tudi posebna folija Sebufix® SF 16 kvalitativno prikaže raven mastnosti kože. Uporabljati jo je mogoče s kamero Visioscope® ali samostojno. Druga možnost za merjenje so priročne blazinice Sebu Pad (glejte tudi Pen Station PS 100).

 

Pigmentacija in rdečica

Sonda meri stanje melanina (pigmentacijo) in eritema (rdečice) z odbojnostjo. Meritve pigmentacije so idealne za promocijo izdelkov za zaščito pred soncem in beljenje kože. Merjenje rdečice in melanina je koristno za določanje občutljivosti kože ali prilagajanje posebnih tretmajev (npr. z IPL in laserji). Zelo hitro merjenje obeh parametrov traja samo eno sekundo.

Naprave s sondo za merjenje pigmentacije/rdečice:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Multi Dermascope MDS 1000, Beauty Analyzer B3, Skin Protection Diagnostic SP 37, Skin Pigmentation Analyzer SPA 99, Skin Diagnostic SD 202, Pen Station PS 100

 

Prožnost in biološka starost kože

Prožnost pomeni sposobnost snovi (npr. kože), da ta spremeni svojo obliko pod vplivom sile in se vrne v prvotno obliko, ko sila preneha delovati. Predstavljajte si balon in poskusite spremeniti njegovo obliko s pritiskom na površino s prstom. Takoj, ko nehamo pritiskati, se balon vrne v prvotno obliko. Torej je zunanja površina balona 100-odstotno prožna.

Plastičnost pomeni nasprotje elastičnosti oziroma prožnosti. Plastelin npr. spremeni obliko pod pritiskom; ko prenehamo pritiskati, se ne vrne v prvotno obliko, ampak ostane povsem spremenjen.

Prožnost v bližini oči Človeška koža ni niti povsem prožna (kot balon) niti povsem plastična (kot plastelin). Ima lastnosti obojega, zato govorimo o viskoelastičnosti kože.

Viskoelastičnost površine kože je odvisna od elastina in kolagenskih vlaken. V mladi koži so vlakna razpršena pod površino kože ter jo ohranjajo čvrsto, voljno in prožno.

S staranjem postane mreža vlaken v koži zaradi dodatnih vplivov, kot so UVA-svetloba, mehanski in kemični vplivi, nikotin, alkohol, genetska predispozicija, bolezni in številni drugi dejavniki, bolj toga in strnjena, kar povzroči povešanje in nastanek gub.

Meritev viskoelastičnih lastnosti kože je torej pravi pokazatelj resnične biološke starosti kože.

Meritev z uporabo uveljavljene vakuumske metode je idealno orodje za promocijo izdelkov za povečanje prožnosti kože in proti staranju kože. Z njo preizkusimo sposobnost, da se koža upre pritisku (čvrstost) in vrne v prvotni položaj, ko pritisk popusti (prožnost). Rezultati pokažejo tudi prezgodnje staranje kože zaradi življenjskega sloga in izpostavljenosti soncu.

Merjenje prožnosti je vključeno v naslednje naprave:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Multi Dermascope MDS 1000, Elastometer EM 25

 

pH-raven kože

Hitro in preprosto določanje naravnega kislega plašča kože in lasišča (pH-vrednost med 4,0 in 5,5) je osnova za priporočanje ustreznih izdelkov za nego kože, mil in šamponov. Merjenje je zelo hitro in traja samo eno sekundo.

Sondo za merjenje pH-vrednosti podpirajo naslednje naprave:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Skin Diagnostic SD 202

 

Temperatura kože

Infrardeča meritev temperature kože hitro (v 1 sekundi) prikaže mikrocirkulacijo (preveri temperaturo in jo primerja s temperaturo dobro prekrvavljene kože). Je uporabno orodje za prodajo izdelkov za zmanjševanje celulita, izdelkov za izboljšanje cirkulacije ipd.

Meritev temperature kože je mogoče vključiti v naslednje naprave:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750

 

Kakovost delovanja kožne bariere (TEWL)

Merjenje transepidermalne izgube vode se uporablja za oceno kakovosti delovanja kožne bariere. Meritve se izvajajo v odprti merilni komori z dvema paroma senzorjev: za temperaturo in vlago, ki omogočata natančen izračun vodnega potenciala brez vpliva na kožo in njeno mikroklimo. S to meritvijo je mogoče zlahka ugotoviti tudi najmanjše poškodbe bariere (ki niso nujno vidne s prostim očesom). Posebej razviti senzorji omogočajo hitre (v 15 sekundah) in stabilne meritve tudi na inštitutih ter na delovnem mestu (zdravje pri delu).

Sondo z merjenjem indeksa TEWL podpirajo naslednje naprave:

Multi Skin Test Center MC 1000, Multi Skin Test Center MC 750, Skin Diagnostic SD 202

 

Barva kože in las

Barvo kože je mogoče prikazati z modelom RGB (rdeča, zelena, modra vrednost) ali L*a*b. Gre za hitro in preprosto merjenje za določitev kozmetike v najprimernejših barvnih odtenkih ali barv ličil ter izdelkov za nego in barvanje las.

Sondo za merjenje barv je mogoče povezati z naslednjimi napravami: Multi Skin Test Center MC 1000 ali Multi Skin Test Center MC 750.

Na slikah celotnega obraza z visoko ločljivostjo, ki jih zajame VisioFace® 1000 D/VisioFace® lite, je mogoče oceniti zanimive parametre barve kože.

 

Sijaj kože in las

Koža in lasje naj bi imeli naraven, svetleč sijaj, ne da bi bili videti mastni. Sijaj merimo z odbojem posebnega svetlobnega žarka v glavi sonde.

Naprave za merjenje sijaja za kozmetično svetovanje so na voljo na zahtevo.

 

Sistemi kamer za kožo

Podrobno preglejte kožo s slikami visoke ločljivosti.

Sistemi za slikanje celotnega obraza: VisioFace® 1000 D ali mali, kompakten VisioFace® lite.

Približajte površino kože s kamero Visioscope® ter z vzporedno in navzkrižno polarizirano svetlobo zajemite podrobne slike kože. Kamero prek USB-priključka povežete z računalnikom, hkrati pa je del sistemov Multi Skin Test Center MC 1000 in Multi Dermascope MDS 1000.

Tudi sistem Pen Station PS 100 ponuja kamero, ki uporablja vzporedno in navzkrižno polarizirano svetlobo ter je neposredno povezana s prenosnim zaslonom.

Visiopor® PP 34 N je kamera s posebno polarizirano UV-svetlobo, ki prikazuje prisotnost bakterij v lezijah aken na podlagi fluorescence. Idealno za promocijo izdelkov za čiščenje in nego kože za preprečevanje aken.

 

Gube in gubice

Slike visoke ločljivosti iz naprav za slikanje celotnega obraza (VisioFace® 1000 D in VisioFace® lite) ter ročnih kamer (Visioscope®) prikazujejo gube in gubice. Programska oprema prikaže rezultat v % površine na sliki.

 

Pore

Slike visoke ločljivosti iz naprav za slikanje celotnega obraza (VisioFace® 1000 D in VisioFace® lite) ter ročnih kamer (Visioscope®) ločeno prikazujejo majhne in velike pore. Programska oprema prikaže rezultat v % površine na sliki.

 

Pigmentne lise in lezije

Slike visoke ločljivosti iz naprav za slikanje celotnega obraza (VisioFace® 1000 D in VisioFace® lite) ter zlasti iz ročnih kamer (Visioscope®) prikazujejo pigmentne lise in lezije. Programska oprema prikaže rezultat v % površine na sliki.

 

Prezgodnje staranje kože/poškodbe zaradi izpostavljenosti soncu

Slike obraza visoke ločljivosti z VisioFace® 1000 D ali VisioFace® lite so zajete pod homogeno belo svetlobo. Če sliko obdelamo s posebnimi filtri, jih je mogoče pretvoriti v fotografijo, podobno UV-fotografiji. S temi lahko strankam izjemno jasno pokažemo škodo zaradi vpliva sonca in prezgodnje stanje kože ter s tem potrebo po ustrezni zaščiti.

 

Luskavost/deskvamacija

Corneofix® CF 20 je poseben prosojen lepilni trak za zbiranje suhe kože (odmrlih korneocitov) s površine kože. Bolj suha je koža, več koščkov se bo prilepilo na trak, kar omogoča natančen prikaz suhosti kože oz. poškodb kože. Če folijo uporabljamo s kamero Visioscope®, lahko s programsko opremo ocenimo stopnjo deskvamacije.

 

Dejavnost žlez lojnic (mastnost)

Sebufix® SF 16 je posebna folija za ocenjevanje mastnosti kože. Po namestitvi na kožo se sebum pokaže kot prosojne lise različnih velikosti v samo nekaj sekundah. Na podlagi lis lahko ocenimo dejavnost žlez lojnic. Pri suhi, nemastni koži se pojavi nekaj majhnih lis, medtem ko se pri mastni koži pojavi več velikih lis. S kamero Visioscope® lahko na zaslonu sledimo nastajanju sebuma v realnem času, ki ga programska oprema nato oceni s številsko oceno.

 

Aktivnost bakterij v aknah

Visiopor® PP 34 N s posebno polarizirano UV-svetlobo prikazuje prisotnost bakterij v aknah kot dobro vidne fluorescentne lezije. Idealno za promocijo izdelkov za čiščenje in nego kože za preprečevanje aken.